ΑΙΚΙΝΤΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΪΚΙΝΤΟ, ZEN CENTER, ΑΘΗΝΑ

Η λέξη Αϊκίντο αποτελείται από τρία ιδεογράμματα:

合 – ai= Αρμονία, ενοποίηση

気 – ki= Ενέργεια, δύναμη

道 – dō= Ατραπός, μέθοδος

Το Αϊκίντο είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ουεσίμπα Μοριχέι (1883-1969). Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Αϊκίντο έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες παγκοσμίως υπό τη ηγεσία του γιου του Ιδρυτή, του δεύτερου Ντόσου Ουεσίμπα Κισομάρου (1921-1999). Σήμερα, ο τρίτος Ντόσου Ουεσίμπα Μοριτέρου (γεν. 1951), εγγονός του Ιδρυτή, ηγείται της Παγκόσμιας Έδρας του Αϊκίντο.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθεί τις μεθόδους εκπαίδευσης των παραδοσιακών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας και τονίζει την πνευματική ανάπτυξη. Το Αϊκίντο δεν είναι άθλημα και, ως εκ τούτου, δεν έχει αγώνες. Αναπτύσσει πραγματική δύναμη σφυρηλατώντας το μυαλό και το σώμα. Οι τεχνικές του βασίζονται σε φυσικές κινήσεις που δεν ασκούν αδικαιολόγητη πίεση στο σώμα, και ως εκ τούτου είναι κατάλληλο για να ασκηθούν σε αυτό όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Το Αϊκίντο είναι η πολεμική τέχνη της αγάπης και της αρμονίας. Οι τεχνικές του βασίζονται στην απορρόφηση της κίνησης του επιτιθέμενου και στην ανακατεύθυνση της δύναμης της επίθεσής του. Αυτό απαιτεί πολύ λίγη σωματική δύναμη, καθώς η ορμή του επιτιθέμενου εξουδετερώνεται με ακινητοποιήσεις και ρίψεις.

Η τέχνη του Αϊκίντο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας και ανάπτυξης της φυσικής και πνευματικής κατάστασης.

Δάσκαλος – Sensei

Ο Sensei Πέτρος Μουλαγιάννης (5 Dan Aikikai Hombu Dojo) ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες το 1989, σε ηλικία 18 ετών, εξασκούμενος στο Shotokan Karate. Όταν αργότερα γνώρισε την τέχνη του Aikido, αυτή τον κέρδισε αμέσως λόγω της φιλοσοφίας της, της αρμονικής κινησιολογίας της και της πληρότητας των τεχνικών της. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Aikido το 1996, υπό τη διδασκαλία και τη στενή καθοδήγηση του sensei Γιώργου Κολιόπουλου (6 Dan Aikikai Hombu Dojo) στο FukuShinKan Dojo. Εκεί μάλιστα δίδαξε επί σειρά ετών , αρχικά ως Fukushidoin και εν συνεχεία ως Shidoin της οργάνωσης Hellenic Aikido Association.

Το ανήσυχο πνεύμα του και η επιθυμία του να εμβαθύνει και να διευρύνει την προσέγγιση και τις γνώσεις του στον μαγικό κόσμο της τέχνης του Aikido, τον ώθησαν στην πολυετή εξάσκηση και εκπαίδευση στο dojo “Αϊκίντο Αθηνών”, υπό τους δασκάλους Janet Clift (6. Dan Aikikai Hombu Dojo) και Eamonn Devlin (5 Dan Aikikai Hombu Dojo). Τον Αύγουστο του 2000 έλαβε το 1ο dan Aikikai, τον Ιούνιο του 2003 το 2ο dan Aikikai, τον Ιανουάριο του 2007 το 3ο dan Aikikai, το Δεκέμβριο του 2010 το 4ο dan Aikikai. Το 2010 ίδρυσε το Aikido Tokaido Dojo και το 2011 σχημάτισε τον βασικό πυρήνα της Ελληνικής Ενώσεως Αϊκίντο (HAU)· την ίδια χρονιά ξεκίνησε την εξάσκηση και τη συστηματική μελέτη της μεθοδολογίας και της τεχνικής προσέγγισης του Shihan Christian Tissier (8 dan Aikikai Hombu Dojo). Από το 2014 ασκείται υπό την άμεση επίβλεψη και τεχνική καθοδήγηση του Michel Erb Sensei (6 Dan Aikikai Hombu Dojo), στενού μαθητή και συνεργάτη του Shihan Tissier. Τον Ιανουάριο του 2017, του απονεμήθηκε το 5ο dan Aikikai από το Hombu Dojo. Σε όλη τη διάρκεια της εξάσκησης του στο Aikido έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) υψηλόβαθμων Ιαπώνων και Ευρωπαίων δασκάλων, ενώ έχει και ο ίδιος οργανώσει και διδάξει σε πολλά σεμινάρια και εκδηλώσεις εντός Ελλάδος.

Από το 2004 εξασκείται παράλληλα και στην πολεμική τέχνη του Iaido, στην οποία κατέχει το βαθμό του 4ου Dan.

BACK