ΙΑΙΝΤΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΑΙΝΤΟ, ZEN CENTER, ΑΘΗΝΑ

Το Iaido αποτελεί μια μοναδική ιαπωνική πολεμική τέχνη, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στην εποχή των πολεμιστών σαμουράι. Διατηρεί αναλλοίωτο το πνεύμα του Budo, κάτι που αποτελεί τον στόχο και της δικής μας εξάσκησης. Στο Iaido ο ασκούμενος ασκείται στην αστραπιαία ξιφούλκηση και την άμεση αντεπίθεση σε συνθήκες στις οποίες απειλείται από έναν ή και περισσότερους αντιπάλους, επίσης οπλισμένους με ξίφος.

Τo Iaido και το Kendo αποτελούν συναφείς αλλά και διακριτές μορφές έκφρασης της Ατραπού του Ξίφους. Ως τέτοια, η εξάσκηση στο Iaido δεν περιορίζεται μόνο στην απλή εκμάθηση τεχνικών μάχης ή τη φυσική άσκηση. Μέσα από την επίμονη εξάσκηση, σφυρηλατούμε το πνεύμα, ανακαλύπτουμε τον εαυτό και τα συναισθήματά μας, και βελτιώνουμε την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την παράδοση, το Iaido έλκει την καταγωγή του από τον Hayashizaki Jinsuke Shigenobu (1542-1621), ο οποίος ανέπτυξε την τέχνη του μετά από θεϊκή επιφοίτηση και ονόμασε αυτήν την τέχνη Muso Shiden Jushin Ryu Batto jutsu. Στην πορεία του χρόνου, η τέχνη έχει εμφανιστεί με διάφορα ονόματα όπως batto jutsu, iai-nuki κ.ά., ενώ η σημερινή της ονομασία, Iaido, καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον διακεκριμένο δάσκαλο Nakayama Hakudo (1873-1958).

Κατά τη διάρκεια των αιώνων αναπτύχθηκαν διάφορες ryuha (διακριτές σχολές έκφρασης της τέχνης), κυριότερες των οποίων είναι οι Muso Jikiden Eishin Ryu, Muso Shinden Ryu, Tamiya Ryu, Mugai ryu, Hoki ryu, Jushin ryu κ.ά. Όλες σήμερα χαρακτηρίζονται με τη γενική ονομασία koryu, λέξη που χαρακτηρίζει κάθε «παλιά σχολή» των κλασσικών ιαπωνικών τεχνών.

Eξάσκηση στο Iaido

Η εξάσκηση στο Iaido συνίσταται στην εκτέλεση kata, δηλαδή τυποποιημένων ασκήσεων με προδιαγεγραμμένη δομή και εξέλιξη.

H βασική δομή ενός kata αποτελείται από τέσσερα μέρη:

  • Nukitsuke: ξιφούλκηση και κόψιμο κρατώντας το ξίφος με το ένα χέρι,
  • Kiritsuke: αποφασιστικό κόψιμο κρατώντας το ξίφος με τα δύο χέρια,
  • Chiburui: αποτίναξη και καθαρισμός του αίματος από την λάμα, και
  • Noto: επαναφορά του ξίφους στη θήκη.

Σ’ αυτό το βασικό πλαίσιο εμφανίζονται διάφορες παραλλαγές όπως απόκρουση μιας επίθεσης και ακολούθως κόψιμο του αντιπάλου, χτύπημα του αντιπάλου με τη λαβή του ξίφους πριν την ξιφούλκηση, αντιμετώπιση δύο, τριών ή τεσσάρων αντιπάλων κ.ά.

Αρχικά, ο ασκούμενος μαθαίνει την εθιμοτυπία της τέχνης και του dojo, του χώρου άσκησης. Μόνο τότε θα μπορέσει να ασχοληθεί σοβαρά με την Ατραπό του Ξίφους και να χρησιμοποιεί σωστά το ξίφος, iaito ή boken. Ακολούθως η άσκηση και η αφομοίωση των Kihon (βασικών ασκήσεων) αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας σωστής τεχνικής βάσης για τη χρήση του ιαπωνικού ξίφους. Στη συνέχεια ο ασκούμενος διδάσκεται και ασκείται στα kata του Zen Nihon Kendo Renmei Iaido (παλαιότερη ονομασία Seittei Iai), το οποίο και αποτελεί τη βάση της εξάσκησης. Αργότερα, όταν θα έχει αποκτήσει τις απαραίτητες βάσεις, προχωρά σε πιο ενδελεχή εξάσκηση με τη μελέτη της όποιας παραδοσιακής σχολής Koryu ακολουθείται στο dojo όπου ασκείται.

Σε προχωρημένο στάδιο εξάσκησης, και στα πλαίσια του Koryu, εκτελούνται kumitachi, δηλαδή kata με αντίπαλο, καθώς και tameshigiri, δηλαδή κόψιμο κατάλληλων στόχων με χρήση shinken, αληθινής λεπίδας.

ZNKR Iaido

Συνιστά τη βάση της εξάσκησης στο dojo του Zen Center. Αποτελείται από 12 kata, μέσα από την εξάσκηση των οποίων ο ασκούμενος λαμβάνει τις απαραίτητες βάσεις και προετοιμάζεται για μια πιο ενδελεχή εξάσκηση σε μια Koryu, παραδοσιακή σχολή.

*** Για μια λεπτομερή αναφορά της δημιουργίας και της εξέλιξης του ZNKR Iaido καθώς και για να κατεβάσετε το επίσημο εγχειρίδιο του ZNKR Iaido παρακαλούμε κάντε κλικ ΕΔΩ.

Muso Jikiden Eishin Ryu

Αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ryuha (παραδοσιακές σχολές) του ιαπωνικού ξίφους. Προέρχεται κατευθείαν από τη διδασκαλία του ιδρυτή της τέχνης Hayashizaki Jinsuke Shigenobu και το όνομά της σημαίνει «αυθεντική και αδιάσπαστη διδασκαλία της γραμμής Eishin, από δάσκαλο σε μαθητή» –πήρε το όνομά της από τον 7ο soke (πατριάρχη) της σχολής, τον Hasegawa Eishin. Η διδασκαλία περιλαμβάνει τρία επίπεδα εξάσκησης: το Shoden με 11 kata, το Chuden με 10 kata, και το Okuden με 21 kata. Επιπροσθέτως, σε προχωρημένο επίπεδο περιλαμβάνoνται δύο σειρές ιδιαίτερων kata, Bangai no Bu και Hayanuki, καθώς και δύο τουλάχιστον σειρές kata με αντίπαλο, Tachi Uchi no Κurai και Tsumiai no Κurai.

*** Για μία αναλυτική παρουσίαση του Muso Jikiden Eishin Ryu παρακαλούμε κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ενδυμασία και εξοπλισμός

Κατά την εξάσκηση, ο ασκούμενος φέρει hakama (πολύ φαρδύ παντελόνι) και keikogi (φαρδύ σακάκι). Δεν υπάρχει κανόνας σχετικά με το χρώμα της ενδυμασίας, είθισται όμως η χακάμα να είναι μπλε, μαύρη ή λευκή και το κεϊκόγκι σε χρώμα που να συνδυάζεται με αυτή. Μια κατάλληλη ζώνη (iai obi) φοριέται κάτω από τα κορδόνια (himo) της hakama για να διατηρεί το ξίφος στη θέση του. Συμπλήρωμα της εμφάνισης είναι το zeken, ένα υφασμάτινο «ταμπελάκι» το οποίο τοποθετείται στο αριστερό μέρος του στήθους και αναφέρει το όνομα του ασκουμένου, την πόλη ή την περιοχή του,ενδεχομένως και το dojo στο οποίο ανήκει.

Αρχικά για την εξάσκηση χρησιμοποιείται μια ξύλινη απομίμηση ξίφους, το bokken/bokuto, και ακολούθως χρησιμοποείται iaito, μεταλλική απομίμηση κατασκευασμένη από κράματα αλουμινίου, ενώ οι πλέον έμπειροι ασκούμενοι χρησιμοποιούν το shinken, την πραγματική λεπίδα.

Ο Δάσκαλος – Sensei

Ο sensei –Δάσκαλος- του Iaido στο Zen Center είναι ο Σπύρος Γ. Δροσουλάκης, Iaido renshi 7 dan, Kendo 5 dan, Karate Shotokan 4 dan, μαθητής του Oda Katsuosensei,  Iaido hanshi 8 dan, Kendo kyoshi 7 dan, από την Shizuoka της Ιαπωνίας.

Ξεκίνησε την πορεία του στο Budo το 1981, εξασκούμενος στο Shotokan Karate. Ασκείται στο Iaido από το 2000 και στο Kendo από το 2006. Έχει επίσης ασκηθεί για μικρό διάστημα στο Aikido. Είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής sensei του Furyu Dojo Athens (2002), όπου επίσης διδάσκει Iaido & Kendo. Τέλος, μέσα από την εξάσκηση του στις Πολεμικές Τέχνες, έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιαπωνική κουλτούρα και τις ιαπωνικές τέχνες γενικότερα.

BACK